Piernikowe bałwanki na patyku

  • 5,0
  • Średni
  • 1h
  • 8 porcji
  • 1h
  • 1
Piernikowe bałwanki na patyku

Piernikowe bałwanki na patyku

  • 5,0
  • Średni
  • 1h
  • 8 porcji
  • 1h
  • 1

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Jak przygotować bałwanki piernikowe?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Jak brakuje śniegu to nie ma się co martwić ? Można przygotować bałwanki z ciasta na pierniczki, pokolorować czekoladą do dekoracji i posypkami ? Fajne są ?

  1. Ciasto na pierniczki przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu, mieszając zawartość opakowania z jajkiem i masłem.
  2. Zagniecione ciasto odstawiamy do zamrażarki na 30 min.
  3. Rozwałkowujemy i wycinamy koła w 3 rozmiarach – po 3 na każdego bałwanka.
  4. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i bezpośrednio na niej przyklejamy koła do patyczków, tworząc bałwanki.
  5. Pieczemy w temperaturze 170°C około 15 minut.
  6. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy bałwanki, najpierw oblewając polewą a następnie posypkami i pisakami.

Wielki plus jest taki, że każdego bałwanka możemy zrobić w innym kolorze, z inną minką czy inną ozdobą ? Zabawy mnóstwo a pychota na końcu z jedzenia.

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Piernikowe bałwanki na patyku
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 5,0