Jak przygotować bałwanki piernikowe?
Jak brakuje śniegu to nie ma się co martwić 😊 Można przygotować bałwanki z ciasta na pierniczki, pokolorować czekoladą do dekoracji i posypkami 😊 Fajne są 😊
- Ciasto na pierniczki przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu, mieszając zawartość opakowania z jajkiem i masłem.
- Zagniecione ciasto odstawiamy do zamrażarki na 30 min.
- Rozwałkowujemy i wycinamy koła w 3 rozmiarach – po 3 na każdego bałwanka.
- Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i bezpośrednio na niej przyklejamy koła do patyczków, tworząc bałwanki.
- Pieczemy w temperaturze 170°C około 15 minut.
- Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy bałwanki, najpierw oblewając polewą a następnie posypkami i pisakami.
Wielki plus jest taki, że każdego bałwanka możemy zrobić w innym kolorze, z inną minką czy inną ozdobą 😊 Zabawy mnóstwo a pychota na końcu z jedzenia.