45min 10 porcji Łatwy
Kolorowe pierniczki na choinkę

Kolorowe pierniczki na choinkę

Składniki

Ciasto:

Lukier:

Dekoracja:

Jak przygotować kolorowe pierniczki na choinkę?

Doroczny konkurs na najpiękniejsze pierniczki na choinkę otwieramy tym przepisem. Do dzieła!

  1. Przygotowujemy blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Zawartość opakowania z piernikiem miksujemy z jajem, wodą, miękką margaryną i dodajemy 1,5 szklanki mąki.
  3. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 – 1 cm i wycinamy z ciasta pierniczki.
  4. Ciasteczka przekładamy na blachę, a następnie wstawiamy do piekarnika na 20 – 25 minut.
  5. Lukier przygotowujemy mieszając cukier puder z przegotowaną wodą i aromatem do ciast.
  6. Polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odcinamy rogi opakowania.
  7. Wystudzone pierniczki dekorujemy polewami i lukrem oraz ozdabiamy posypkami wedle uznania. Dodajemy piki.

No i jak Wasze pierniczki wypadły na tle choinek Waszych znajomych?

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...