fbpx
Kolorowe pierniczki na choinkę - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kolorowe pierniczki na choinkę
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 45

Składniki

Ciasto:Lukier:Dekoracja:

Przygotowanie

Doroczny konkurs na najpiękniejsze pierniczki na choinkę otwieramy tym przepisem. Do dzieła!

  1. Przygotowujemy blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Zawartość opakowania z piernikiem miksujemy z jajem, wodą, miękką margaryną i dodajemy 1,5 szklanki mąki.
  3. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 – 1 cm i wycinamy z ciasta pierniczki.
  4. Ciasteczka przekładamy na blachę, a następnie wstawiamy do piekarnika na 20 – 25 minut.
  5. Lukier przygotowujemy mieszając cukier puder z przegotowaną wodą i aromatem do ciast.
  6. Polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odcinamy rogi opakowania.
  7. Wystudzone pierniczki dekorujemy polewami i lukrem oraz ozdabiamy posypkami wedle uznania. Dodajemy piki.

No i jak Wasze pierniczki wypadły na tle choinek Waszych znajomych?

Kolorowe pierniczki na choinkę

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+