
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
17
Czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto- 200 g mąki
 - 100 g masła
 - 1 jajo
 - 2 opakowania cukru smak migdałowy Delecta
 
- Lukier Królewski
 - Fajny Pisak XXL – biały Delecta
 - Fajny Pisak XXL – żółty Delecta
 - Fajny Pisak XXL – czerwony Delecta
 - Fajny Pisak XXL – zielony Delecta
 
Przygotowanie
Wielkanoc to ozdabianie pisanek! A gdyby tak można było je OD RAZU schrupać? Tak, schrupać! W tym roku jajka zostawiamy do koszyczka, a na stole witamy kruche pisanki! Jak zrobić kruche pisanki.
- Nastawiamy piekarnik na 180°C (bez termoobiegu).
 - Zagniatamy szybko kruche ciasto z mąki, masła, jaja i cukru smak migdałowy. Odkładamy na 30 minut.
 - Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wycinamy foremką kształt jajek.
 - Ciastka pieczemy około 20 minut.
 - Wystudzone jajko pokrywamy lukrem królewskim i odstawiamy do zastygnięcia.
 - Dekorujemy pisanki Fajnymi Pisakami XXL.
 
Pisanki nabierają nowego znaczenia. Spróbujcie się powstrzymać, żeby wytrzymały przynajmniej do śniadania wielkanocnego!





