fbpx
Orzeszki z nadzieniem czekoladowo-orzechowym - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Orzeszki z nadzieniem czekoladowo-orzechowym
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciastka:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • 1 łyżeczka octu
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
Masa:

Przygotowanie

Jeśli szukacie wyjątkowego deseru w sam raz na jeden gryz, orzeszki z nadzieniem czekoladowo-orzechowym na pewno Wam posmakują.

  1. Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy posiekane masło i wszystko dokładnie łączymy.
  2. Żółtka ubijamy z cukrem i dodajemy razem ze śmietaną i octem do reszty składników.
  3. Zagniatamy zwarte ciasto, a jeśli będzie za twarde, dodajemy odrobinę białka z jaj.
  4. Zawijamy ciasto w folię i wstawiamy do lodówki aby stężało.
  5. Na gazie rozgrzewamy z każdej strony maszynkę do pieczenia orzeszków.
  6. Z ciasta robimy malutkie kuleczki i wkładamy we wgłębienia maszynki, zamykamy ją i pieczemy po około 2 minuty na małym ogniu z każdej strony.
  7. Masło podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy mleko i kakao. Dokładnie mieszamy, by nie było grudek.
  8. Siekamy drobno orzechy i dodajemy do masy.
  9. Z ostudzonej masy robimy kuleczki i nadziewamy nimi połówki ciastkowych orzeszków. Farszu ma być tyle, by po dociśnięciu lekko wyszedł na boki.
  10. Zakrywamy drugą połówką i schładzamy w lodówce.
  11. Dekorujemy wybranymi pikami.

Kruche, słodkie i urocze. Czegóż można chcieć więcej?

Orzeszki z nadzieniem czekoladowo-orzechowym

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+