Orzeszki z nadzieniem czekoladowo-orzechowym
Trudność:
3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
90
Składniki
Ciastka:- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- 1 łyżeczka octu
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 80 g masła
- 60 g cukru
- 50 ml mleka
- 40 g kakao
- 60 g orzechów laskowych Bakalland
Przygotowanie
Jeśli szukacie wyjątkowego deseru w sam raz na jeden gryz, orzeszki z nadzieniem czekoladowo-orzechowym na pewno Wam posmakują.
- Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy posiekane masło i wszystko dokładnie łączymy.
- Żółtka ubijamy z cukrem i dodajemy razem ze śmietaną i octem do reszty składników.
- Zagniatamy zwarte ciasto, a jeśli będzie za twarde, dodajemy odrobinę białka z jaj.
- Zawijamy ciasto w folię i wstawiamy do lodówki aby stężało.
- Na gazie rozgrzewamy z każdej strony maszynkę do pieczenia orzeszków.
- Z ciasta robimy malutkie kuleczki i wkładamy we wgłębienia maszynki, zamykamy ją i pieczemy po około 2 minuty na małym ogniu z każdej strony.
- Masło podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy mleko i kakao. Dokładnie mieszamy, by nie było grudek.
- Siekamy drobno orzechy i dodajemy do masy.
- Z ostudzonej masy robimy kuleczki i nadziewamy nimi połówki ciastkowych orzeszków. Farszu ma być tyle, by po dociśnięciu lekko wyszedł na boki.
- Zakrywamy drugą połówką i schładzamy w lodówce.
- Dekorujemy wybranymi pikami.
Kruche, słodkie i urocze. Czegóż można chcieć więcej?