Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie Ciasta Karpatka Delecta
- 4-5 jaj
- 250 ml wody (1 szklanka)
- 125 g margaryny
- 500 ml mleka
- 200 g masła lub margaryny
- 200 g malin
Przygotowanie
Eklery i ptysie to dobra podstawa do zabawy z kremami! Tęskno za latem? Spróbujcie eklerów z malinami!
- Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C (bez termoobiegu).
- Przygotowujemy krem. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka. Pozostałe mleko gotujemy.
- Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Studzimy.
- Miksujemy ugotowaną masę. Dodajemy porcjami miękki tłuszcz, ciągle miksując.
- Kolej na ciasto. Gotujemy wodę z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i chwilę gotujemy, rozcierając masę. Studzimy.
- Do chłodnej masy wbijamy kolejno jaja i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 min.
- Ciasto na karpatkę przekładamy do rękawa dekoracyjnego i wyciskamy formę eklera zygzakowatym ruchem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Optymalna wielkość eklerów to ok. 9 cm długości i ok. 2 cm grubości.
- Pieczemy przez 18 minut. Następnie zostawiamy ciasteczka do wysuszenia w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut.
- Wystudzone eklery przekrajamy na pół.
- Na dolną część przekrojonego eklera dodajemy krem, układamy na nim maliny i delikatnie przykrywamy górną częścią eklera z kremem.
Eklery smakują najlepiej po ok. 2 godzinach schładzania. Niestety bardzo trudno zatrzymać wspomnienie lata i wytrzymać aż tyle czasu!