Babeczki z pastą ze słonecznika
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
15
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml wody
- 2 łyżki otartego tymianku
Przygotowanie
Nie zawsze mamy ochotę na słodkie desery. Babeczki mogą być też słoną przekąską i również w tej wersji sprawdzają się wyśmienicie!
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy masło, tymianek. Siekamy, a następnie rozcieramy w palcach na kruszonkę.
- Dodajemy żółtko, odrobinę wody i zagniatamy na gładkie ciasto.
- Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na około 30 minut do lodówki.
- Foremki na babeczki smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą.
- Wyklejamy foremki schłodzonym ciastem. Pieczemy około 25-30 minut, aż będą rumiane.
- Upieczone babeczki nadziewamy pastą ze słonecznika.
Smacznego! Spróbujecie słonych babeczek? Naprawdę mogą konkurować ze słodkościami!