Babeczki z powidłami i waniliowym kremem budyniowym
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
6
czas przygotowania:
50 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 100 g zimnej margaryny
- 1 jajo
- 300 g powideł śliwkowo-cynamonowych
- 1 opakowanie budyniu smak waniliowy Delecta
- 2 łyżki cukru lub miodu
- 350 ml mleka
- 75 g masła
- 1 opakowanie żurawiny Bakalland
- 1 opakowanie mango Bakalland
- kilka listków świeżej mięty
- 2 świeże figi (opcjonalnie)
Przygotowanie
To małe rzeczy sprawiają, że życie nabiera smaku! Mówiąc małe rzeczy, mamy na myśli też te babeczki.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
- Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wyrabiając mieszankę z margaryną i jajem.
- Foremki na tarteletki smarujemy margaryną i prószymy mąką, wykładamy ciastem.
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
- Na ostudzone spody wykładamy po łyżce powideł śliwkowo-cynamonowych.
- Przygotowujemy krem budyniowy, miksując zimny budyń z masłem. Gotowy krem nakładamy na powidła.
- Ozdabiamy suszoną żurawiną, suszonym mango, miętą i świeżą figą.
- Na koniec w każdą babeczkę wbijamy pik.
Kilka gryzów, a tyle szczęścia.