fbpx
Szarlotka podhalańska - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Szarlotka podhalańska
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 2-2.5 kg jabłek (Antonówka lub Szara Reneta)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki

Przygotowanie

Pyszna szarlotka podhalańska spod samiuśkich Tater! Przepyszna kruszonka i specjalna odmiana jabłek czynią ją niezwykłym, ciekawym w smaku ciastem.

  1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
  2. Kroimy jabłka w kostkę i dusimy z cukrem i cynamonem do miękkości.
  3. Masło, cukier i mąkę wyrabiamy w palcach na kruszonkę.
  4. Łączymy pozostałą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, cukier wanilinowy.
  5. Dodajemy rozdrobnione masło i śmietanę, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto.
  6. Ciastem wykładamy dno formy i nakłuwamy widelcem.
  7. Na wierzchu posypujemy bułką tartą, dodajemy pokrojone jabłka, posypujemy cukrem, cynamonem i kruszonką.
  8. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
  9. Dekorujemy pikiem i serwujemy.

Nie za słodką, chrupką, doskonałą na podwieczorek do filiżanki kawy, czekolady lub… herbaty z prądem.  

Szarlotka podhalańska

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+