1h 16 porcji 30min
Ciasto babka kontrolowana
Ciasto babka kontrolowana

Ciasto babka kontrolowana

Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g twarogu chudego
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany

Dekoracja:

  • starta skórka z jednej limonki
  • cukier brązowy do posypania
  • listki melisy

Jak przygotować ciasto babkę kontrolowaną?

Na niekontrolowane napady chęci zjedzenia czegoś słodkiego niezawodne jest ciasto kontrolowane, niekoniecznie w kontrolowanej ilości. 😉

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem pudrem.
  4. Kroimy masło w kawałki, a następnie łączymy składniki i wyrabiamy.
  5. Dodajemy twaróg, żółtka, śmietanę i skórkę z limonki.
  6. Zagniatamy szybko ciasto i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  7. Po tym czasie wałkujemy na cienkie placki i szklanką wykrawamy ciasteczka.
  8. Każdy krążek składamy na pół i jeszcze raz na pół.
  9. Przekładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. Posypujemy ciastka brązowym cukrem i pieczemy w piekarniku przez 15 minut.
  11. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  12. Przed podaniem posypujemy skórką z limonki oraz cieniutkimi paseczkami melisy.
  13. Dekorujemy pikiem.

Nie sposób kontrolować się, kiedy mamy do czynienia z tak pysznie rozpływającymi się w ustach ciastkami.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...