Ciasto babka kontrolowana

  • 5,0
  • 1h
  • 16 porcji
  • 30min
  • 0
Ciasto babka kontrolowana
Ciasto babka kontrolowana

Ciasto babka kontrolowana

  • 5,0
  • 1h
  • 16 porcji
  • 30min
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g twarogu chudego
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany

Dekoracja:

  • starta skórka z jednej limonki
  • cukier brązowy do posypania
  • listki melisy

Jak przygotować ciasto babkę kontrolowaną?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Na niekontrolowane napady chęci zjedzenia czegoś słodkiego niezawodne jest ciasto kontrolowane, niekoniecznie w kontrolowanej ilości. 😉

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem pudrem.
  4. Kroimy masło w kawałki, a następnie łączymy składniki i wyrabiamy.
  5. Dodajemy twaróg, żółtka, śmietanę i skórkę z limonki.
  6. Zagniatamy szybko ciasto i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  7. Po tym czasie wałkujemy na cienkie placki i szklanką wykrawamy ciasteczka.
  8. Każdy krążek składamy na pół i jeszcze raz na pół.
  9. Przekładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. Posypujemy ciastka brązowym cukrem i pieczemy w piekarniku przez 15 minut.
  11. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  12. Przed podaniem posypujemy skórką z limonki oraz cieniutkimi paseczkami melisy.
  13. Dekorujemy pikiem.

Nie sposób kontrolować się, kiedy mamy do czynienia z tak pysznie rozpływającymi się w ustach ciastkami.

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Ciasto babka kontrolowana
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 51