fbpx
Ciasto babka kontrolowana - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto babka kontrolowana
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g twarogu chudego
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany

Przygotowanie

Na niekontrolowane napady chęci zjedzenia czegoś słodkiego niezawodne jest ciasto kontrolowane, niekoniecznie w kontrolowanej ilości. ;)
  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem pudrem.
  4. Kroimy masło w kawałki, a następnie łączymy składniki i wyrabiamy.
  5. Dodajemy twaróg, żółtka, śmietanę i skórkę z limonki.
  6. Zagniatamy szybko ciasto i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  7. Po tym czasie wałkujemy na cienkie placki i szklanką wykrawamy ciasteczka.
  8. Każdy krążek składamy na pół i jeszcze raz na pół.
  9. Przekładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. Posypujemy ciastka brązowym cukrem i pieczemy w piekarniku przez 15 minut.
  11. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  12. Przed podaniem posypujemy skórką z limonki oraz cieniutkimi paseczkami melisy.
  13. Dekorujemy pikiem.
Nie sposób kontrolować się, kiedy mamy do czynienia z tak pysznie rozpływającymi się w ustach ciastkami.

Ciasto babka kontrolowana

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+