Składniki
Ciasto:- 400 g ciasta francuskiego (2 płaty po 200 g)
- 1 opakowanie kremu karpatka oryginalna Delecta
- 500 ml mleka
- 100 g masła
- 100 g sera mascarpone
- 100 g migdałów blanszowanych Bakalland
- 50 g migdałów w płatkach Bakalland
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie
Mówi się, że przyjaźń, nawet ta najtrwalsza, wymaga pielęgnowania. Kremówka migdałowa to nie tylko pomysł na pyszne popołudnie z przyjaciółką, ale i okazja do powiedzenia jej, jak bardzo jest dla nas ważna!
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Dwa blaty ciasta francuskiego układamy na dwóch blaszkach i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy krem. Zawartość kremu do karpatki umieszczamy w misce, dodajemy mleko, masło, a na końcu ser mascarpone.
- Migdały prażymy na suchej patelni (jeśli mamy migdały w łupinach, wówczas wcześniej parzymy je wrzątkiem i obieramy), a następnie blendujemy do uzyskania konsystencji mąki.
- Migdałowy proszek dodajemy do wcześniej przygotowanego kremu i mieszamy.
- Na wystudzonym blacie ciasta rozsmarowujemy krem, posypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i przykrywamy drugim płatem ciasta.
- Wierzch kremówki oprószamy cukrem pudrem.
- Przed podaniem w każdy kawałek wbijamy ulubiony pik.
Uśmiech na ustach przyjaciółki gwarantowany.