Kremówka migdałowa - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:
  • 400 g ciasta francuskiego (2 płaty po 200 g)
Krem:
  • 1 opakowanie kremu karpatka oryginalna Delecta
  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 100 g sera mascarpone
  • 100 g migdałów blanszowanych Bakalland
  • 50 g migdałów w płatkach Bakalland
Dekoracja:
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie

Mówi się, że przyjaźń, nawet ta najtrwalsza, wymaga pielęgnowania. Kremówka migdałowa to nie tylko pomysł na pyszne popołudnie z przyjaciółką, ale i okazja do powiedzenia jej, jak bardzo jest dla nas ważna!

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Dwa blaty ciasta francuskiego układamy na dwóch blaszkach i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
  3. W międzyczasie przygotowujemy krem. Zawartość kremu do karpatki umieszczamy w misce, dodajemy mleko, masło, a na końcu ser mascarpone.
  4. Migdały prażymy na suchej patelni (jeśli mamy migdały w łupinach, wówczas wcześniej parzymy je wrzątkiem i obieramy), a następnie blendujemy do uzyskania konsystencji mąki.
  5. Migdałowy proszek dodajemy do wcześniej przygotowanego kremu i mieszamy.
  6. Na wystudzonym blacie ciasta rozsmarowujemy krem, posypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i przykrywamy drugim płatem ciasta.
  7. Wierzch kremówki oprószamy cukrem pudrem.
  8. Przed podaniem w każdy kawałek wbijamy ulubiony pik.

Uśmiech na ustach przyjaciółki gwarantowany.

Kremówka migdałowa - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy