fbpx
Tort z bitą śmietaną - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tort z bitą śmietaną
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 14
czas przygotowania: 180

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Urodziny to jeden z najważniejszych dni w roku. W końcu możemy spotkać się w szerszym gronie, delektując się smakiem tortu z bitą śmietaną.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150°C (bez termoobiegu).
  2. Dwie tortownice wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia cukru.
  4. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.
  5. Do ubitej piany przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
  6. Gotowe ciasto przekładamy do 2 tortownic i pieczemy przez około 25 minut.
  7. Śmietanę ubijamy z odrobiną soli i dodajemy pokruszone wafelki.
  8. Żelatynę mieszamy z wrzątekim do rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia.
  9. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy rozpuszczoną zimną żelatynę.
  10. Biszkopty przekrawamy na pół.
  11. Pierwszy blat smarujemy dżemem i 1/4 śmietany.
  12. Przykrywamy kolejnym biszkoptem i smarujemy 1/4 śmietany. Podobnie postępujemy z kolejnym blatem.
  13. Pozostałą śmietaną smarujemy boki i wierzch tortu.
  14. Całość obsypujemy wiórkami kokosowymi.
  15. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  16. Ozdabiamy pikiem.

A po pysznym torcie pora na dokładkę i...prezenty!

Tort z bitą śmietaną

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Alicja

06-07-2023

Ocena:

Każdy bardzo zachwalał:)

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+