3h 14 porcji Łatwy 2h
Tort z bitą śmietaną
Tort z bitą śmietaną

Tort z bitą śmietaną

Składniki

Ciasto:

Masa:

  • 2 l śmietany kremówki
  • 6 wafelków kokosowych
  • 4 łyżeczki żelatyny Delecta
  • dżem porzeczkowy
  • 3 łyżki wrzątku

Dekoracja:

Jak przygotować tort z bitą śmietaną?

Urodziny to jeden z najważniejszych dni w roku. W końcu możemy spotkać się w szerszym gronie, delektując się smakiem tortu z bitą śmietaną.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150°C (bez termoobiegu).
  2. Dwie tortownice wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia cukru.
  4. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.
  5. Do ubitej piany przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
  6. Gotowe ciasto przekładamy do 2 tortownic i pieczemy przez około 25 minut.
  7. Śmietanę ubijamy z odrobiną soli i dodajemy pokruszone wafelki.
  8. Żelatynę mieszamy z wrzątekim do rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia.
  9. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy rozpuszczoną zimną żelatynę.
  10. Biszkopty przekrawamy na pół.
  11. Pierwszy blat smarujemy dżemem i 1/4 śmietany.
  12. Przykrywamy kolejnym biszkoptem i smarujemy 1/4 śmietany. Podobnie postępujemy z kolejnym blatem.
  13. Pozostałą śmietaną smarujemy boki i wierzch tortu.
  14. Całość obsypujemy wiórkami kokosowymi.
  15. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  16. Ozdabiamy pikiem.

A po pysznym torcie pora na dokładkę i…prezenty!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: