fbpx
Mazurek kajmakowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Mazurek kajmakowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 55

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

KROK 1 - Do głębokiej miski wsyp zawartość torebki, dodaj jajko oraz masło lub margarynę pokrojoną w kostkę. Miksuj na najwyższych obrotach przez 1-2 min, następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników.

KROK 2 - Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 6-7 mm.

KROK 3 - Wykrój kształt prostokąta o wymiarach 25 x 35 cm lub wielkanocnego jajka. Z odciętych brzegów ciasta wykonaj rant - dłońmi uformuj z niego wałek, a następnie ułóż go na brzegach.

KROK 4 - Przyciskaj widelcem, aby spłaszczyć wałek i utworzyć ozdobny wzór.

KROK 5 - Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200*C i piecz ok. 20 minut do jasnozłotego koloru. Odstaw do wystygnięcia.

KROK 6 - Na gotowy spód nałóż kajmak i rozsmaruj równomiernie. Suszone morele pokrój w paseczki.

KROK 7 - Na kajmaku ułóż wzór z bakalii formując z nich np. kwiatki, bazie lub ozdobne szlaczki.

KROK 8 - Przed podaniem wstaw w chłodne miejsce, aby kajmak nieco stężał.

Mazurek kajmakowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+