fbpx
Mazurek kajmakowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Mazurek kajmakowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 55

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

KROK 1 - Do głębokiej miski wsyp zawartość torebki, dodaj jajko oraz masło lub margarynę pokrojoną w kostkę. Miksuj na najwyższych obrotach przez 1-2 min, następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników.

KROK 2 - Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 6-7 mm.

KROK 3 - Wykrój kształt prostokąta o wymiarach 25 x 35 cm lub wielkanocnego jajka. Z odciętych brzegów ciasta wykonaj rant - dłońmi uformuj z niego wałek, a następnie ułóż go na brzegach.

KROK 4 - Przyciskaj widelcem, aby spłaszczyć wałek i utworzyć ozdobny wzór.

KROK 5 - Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200*C i piecz ok. 20 minut do jasnozłotego koloru. Odstaw do wystygnięcia.

KROK 6 - Na gotowy spód nałóż kajmak i rozsmaruj równomiernie. Suszone morele pokrój w paseczki.

KROK 7 - Na kajmaku ułóż wzór z bakalii formując z nich np. kwiatki, bazie lub ozdobne szlaczki.

KROK 8 - Przed podaniem wstaw w chłodne miejsce, aby kajmak nieco stężał.

Mazurek kajmakowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+