1h 16 porcji Łatwy
Kremówka migdałowa

Kremówka migdałowa

Składniki

Ciasto:

  • 400 g ciasta francuskiego (2 płaty po 200 g)

Krem:

Dekoracja:

  • cukier puder do oprószenia ciasta

Jak przygotować kremówkę migdałową?

Mówi się, że przyjaźń, nawet ta najtrwalsza, wymaga pielęgnowania. Kremówka migdałowa to nie tylko pomysł na pyszne popołudnie z przyjaciółką, ale i okazja do powiedzenia jej, jak bardzo jest dla nas ważna!

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Dwa blaty ciasta francuskiego układamy na dwóch blaszkach i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
  3. W międzyczasie przygotowujemy krem. Zawartość kremu do karpatki umieszczamy w misce, dodajemy mleko, masło, a na końcu ser mascarpone.
  4. Migdały prażymy na suchej patelni (jeśli mamy migdały w łupinach, wówczas wcześniej parzymy je wrzątkiem i obieramy), a następnie blendujemy do uzyskania konsystencji mąki.
  5. Migdałowy proszek dodajemy do wcześniej przygotowanego kremu i mieszamy.
  6. Na wystudzonym blacie ciasta rozsmarowujemy krem, posypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i przykrywamy drugim płatem ciasta.
  7. Wierzch kremówki oprószamy cukrem pudrem.
  8. Przed podaniem w każdy kawałek wbijamy ulubiony pik.

Uśmiech na ustach przyjaciółki gwarantowany.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: