Eklerki z ciasta francuskiego z owocami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
45 min.
Składniki
Składniki:- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie kremu irish cream Delecta
- 350 ml schłodzonego mleka
- 1 opakowanie płatki czekoladowe Decorada Delecta
- dowolne świeże owoce
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Jest tyle pięknych słów, które mogą sprawić, że druga osoba wie jak bardzo nam zależy. Dzisiejszy deser polecamy wszystkim zakochanym.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Z ciasta wykrawamy prostokąty o wymiarach około 4 x 10 cm, układamy na blasze i pieczemy około 10 minut.
- Po upieczeniu studzimy ciasto i przekrawamy je wzdłuż na dwie części.
- Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wsypujemy zawartość opakowania z kremem i miksujemy na najwyższych obrotach przez klika minut.
- Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy krem do eklerów.
- Na wierzchu kremu układamy owoce i posypujemy Dekoradą.
- Na koniec ciasto przykrywamy drugim kawałkiem eklerka.
- Wierzch prószymy cukrem pudrem.
- Dekorujemy pikiem.
Drobny gest potrafi rozgrzać uczucia na nowo.