Warstwowy deser porzeczkowy
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Mus:- 500 g czerwonych i białych porzeczek
- ½ opakowania galaretki smak porzeczkowy Delecta
- 1 łyżka cukru
- 250 g nerkowców Bakalland
- 50 ml miodu
- 50 g masła kakaowego (można zastąpić olejem kokosowym)
- 8 łyżek domowej granoli bakaliowej
- ½ opakowania dżemixu uniwersalnego Delecta
Przygotowanie
Szybki i prosty deser, tak po prostu, bez okazji i od serca! Kto się poczęstuje?
- Nerkowce przesypujemy do średniej miski i odstawiamy na całą noc, a rano przecedzamy.
- Porzeczki obieramy (najładniejsze odkładamy do dekoracji) i przecieramy przez sito, aby powstał sok.
- Masło kakaowe rozpuszczamy.
- Nerkowce miksujemy z miodem, rozpuszczonym masłem kakaowym i 50 ml soku z porzeczek na gładką masę.
- Gotową masę odstawiamy do lodówki.
- Sok z porzeczek przelewamy do rondla, dolewamy 100 ml wody, dodajemy łyżkę cukru i dżemix.
- Całość podgrzewamy na palniku do momentu zagotowania, cały czas mieszając.
- Po około 10-15 minutach odstawiamy masę z palnika i dosypujemy ½ opakowania galaretki porzeczkowej, dokładnie mieszając, aby galaretka się rozpuściła.
- Galaretkę przelewamy do 4 pucharków i wstawiamy do lodówki na jedną godzinę do zgęstnienia.
- Na warstwę stężałej galaretki wykładamy masę z nerkowców, a na wierzch wysypujemy warstwę granoli.
- Deser wieńczymy gałązkami porzeczki.
- Przed serwowaniem dekorujemy ulubionymi pikami.
Ten deser ma jeszcze jedną właściwość - z każdą kolejną łyżeczką rośnie uśmiech obdarowanego.