2h 4 porcje Średni 1h
Warstwowy deser porzeczkowy

Warstwowy deser porzeczkowy

Składniki

Mus:

Jak przygotować warstwowy deser porzeczkowy?

Szybki i prosty deser, tak po prostu, bez okazji i od serca! Kto się poczęstuje?

  1. Nerkowce przesypujemy do średniej miski i odstawiamy na całą noc, a rano przecedzamy.
  2. Porzeczki obieramy (najładniejsze odkładamy do dekoracji) i przecieramy przez sito, aby powstał sok.
  3. Masło kakaowe rozpuszczamy.
  4. Nerkowce miksujemy z miodem, rozpuszczonym masłem kakaowym i 50 ml soku z porzeczek na gładką masę.
  5. Gotową masę odstawiamy do lodówki.
  6. Sok z porzeczek przelewamy do rondla, dolewamy 100 ml wody, dodajemy łyżkę cukru i dżemix.
  7. Całość podgrzewamy na palniku do momentu zagotowania, cały czas mieszając.
  8. Po około 10-15 minutach odstawiamy masę z palnika i dosypujemy ½ opakowania galaretki porzeczkowej, dokładnie mieszając, aby galaretka się rozpuściła.
  9. Galaretkę przelewamy do 4 pucharków i wstawiamy do lodówki na jedną godzinę do zgęstnienia.
  10. Na warstwę stężałej galaretki wykładamy masę z nerkowców, a na wierzch wysypujemy warstwę granoli.
  11. Deser wieńczymy gałązkami porzeczki.
  12. Przed serwowaniem dekorujemy ulubionymi pikami.

Ten deser ma jeszcze jedną właściwość – z każdą kolejną łyżeczką rośnie uśmiech obdarowanego.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...