fbpx
Warstwowy deser porzeczkowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Warstwowy deser porzeczkowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 120

Składniki

Mus:

Przygotowanie

Szybki i prosty deser, tak po prostu, bez okazji i od serca! Kto się poczęstuje?

  1. Nerkowce przesypujemy do średniej miski i odstawiamy na całą noc, a rano przecedzamy.
  2. Porzeczki obieramy (najładniejsze odkładamy do dekoracji) i przecieramy przez sito, aby powstał sok.
  3. Masło kakaowe rozpuszczamy.
  4. Nerkowce miksujemy z miodem, rozpuszczonym masłem kakaowym i 50 ml soku z porzeczek na gładką masę.
  5. Gotową masę odstawiamy do lodówki.
  6. Sok z porzeczek przelewamy do rondla, dolewamy 100 ml wody, dodajemy łyżkę cukru i dżemix.
  7. Całość podgrzewamy na palniku do momentu zagotowania, cały czas mieszając.
  8. Po około 10-15 minutach odstawiamy masę z palnika i dosypujemy ½ opakowania galaretki porzeczkowej, dokładnie mieszając, aby galaretka się rozpuściła.
  9. Galaretkę przelewamy do 4 pucharków i wstawiamy do lodówki na jedną godzinę do zgęstnienia.
  10. Na warstwę stężałej galaretki wykładamy masę z nerkowców, a na wierzch wysypujemy warstwę granoli.
  11. Deser wieńczymy gałązkami porzeczki.
  12. Przed serwowaniem dekorujemy ulubionymi pikami.

Ten deser ma jeszcze jedną właściwość - z każdą kolejną łyżeczką rośnie uśmiech obdarowanego.

Warstwowy deser porzeczkowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+