fbpx
Warstwowy deser porzeczkowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Warstwowy deser porzeczkowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 120

Składniki

Mus:

Przygotowanie

Szybki i prosty deser, tak po prostu, bez okazji i od serca! Kto się poczęstuje?

  1. Nerkowce przesypujemy do średniej miski i odstawiamy na całą noc, a rano przecedzamy.
  2. Porzeczki obieramy (najładniejsze odkładamy do dekoracji) i przecieramy przez sito, aby powstał sok.
  3. Masło kakaowe rozpuszczamy.
  4. Nerkowce miksujemy z miodem, rozpuszczonym masłem kakaowym i 50 ml soku z porzeczek na gładką masę.
  5. Gotową masę odstawiamy do lodówki.
  6. Sok z porzeczek przelewamy do rondla, dolewamy 100 ml wody, dodajemy łyżkę cukru i dżemix.
  7. Całość podgrzewamy na palniku do momentu zagotowania, cały czas mieszając.
  8. Po około 10-15 minutach odstawiamy masę z palnika i dosypujemy ½ opakowania galaretki porzeczkowej, dokładnie mieszając, aby galaretka się rozpuściła.
  9. Galaretkę przelewamy do 4 pucharków i wstawiamy do lodówki na jedną godzinę do zgęstnienia.
  10. Na warstwę stężałej galaretki wykładamy masę z nerkowców, a na wierzch wysypujemy warstwę granoli.
  11. Deser wieńczymy gałązkami porzeczki.
  12. Przed serwowaniem dekorujemy ulubionymi pikami.

Ten deser ma jeszcze jedną właściwość - z każdą kolejną łyżeczką rośnie uśmiech obdarowanego.

Warstwowy deser porzeczkowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+