Ciastka fafernuchy - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Ciasto:
  • 300 g marchwi startej na małych oczkach
  • 300 g mąki żytniej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1.5 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia Delecta

Przygotowanie

Fafernuchy na terenie Puszczy Białej, południowego regionu Kurpiowszczyzny, są wypiekane z dziada pradziada, a umiejętność ich przygotowania jest przekazywana kolejnym pokoleniom.

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
  2. Mieszamy starte marchewki i cukier.
  3. Dusimy na wolnym ogniu w garnku, aż marchewka puści sok.
  4. Dodajemy mąkę żytnią, proszek i przyprawy.
  5. Wyrabiamy ciasto w kształcie grubego wałka.
  6. Kroimy wałek na skos, na kawałki przypominające duże kopytka.
  7. Przekładamy na blachę i pieczemy około 25 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
  8. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Bez tych ciastek nie wyobrażano sobie Nowego Roku. Te słodkości zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy