fbpx
Ciastka fafernuchy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciastka fafernuchy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 45

Składniki

Ciasto:
  • 300 g marchwi startej na małych oczkach
  • 300 g mąki żytniej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1.5 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia Delecta

Przygotowanie

Fafernuchy na terenie Puszczy Białej, południowego regionu Kurpiowszczyzny, są wypiekane z dziada pradziada, a umiejętność ich przygotowania jest przekazywana kolejnym pokoleniom.

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
  2. Mieszamy starte marchewki i cukier.
  3. Dusimy na wolnym ogniu w garnku, aż marchewka puści sok.
  4. Dodajemy mąkę żytnią, proszek i przyprawy.
  5. Wyrabiamy ciasto w kształcie grubego wałka.
  6. Kroimy wałek na skos, na kawałki przypominające duże kopytka.
  7. Przekładamy na blachę i pieczemy około 25 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
  8. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Bez tych ciastek nie wyobrażano sobie Nowego Roku. Te słodkości zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych.

Ciastka fafernuchy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+