45min 10 porcji Średni
Ciastka fafernuchy
Ciastka fafernuchy

Ciastka fafernuchy

Składniki

Ciasto:

  • 300 g marchwi startej na małych oczkach
  • 300 g mąki żytniej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia Delecta

Jak przygotować fafernuchy?

Fafernuchy na terenie Puszczy Białej, południowego regionu Kurpiowszczyzny, są wypiekane z dziada pradziada, a umiejętność ich przygotowania jest przekazywana kolejnym pokoleniom.

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 200°C.
  2. Mieszamy starte marchewki i cukier.
  3. Dusimy na wolnym ogniu w garnku, aż marchewka puści sok.
  4. Dodajemy mąkę żytnią, proszek i przyprawy.
  5. Wyrabiamy ciasto w kształcie grubego wałka.
  6. Kroimy wałek na skos, na kawałki przypominające duże kopytka.
  7. Przekładamy na blachę i pieczemy około 25 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
  8. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  9. Dekorujemy pikami.

Bez tych ciastek nie wyobrażano sobie Nowego Roku. Te słodkości zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych.

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: