Półfrancuskie Ciasteczka Serowe
Składniki
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 250 g tłustego twarogu
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego Delecta
- szczypta soli
Do dekoracji:
- 100 g cukru kryształu do obtaczania
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
KROK 1: Na stolnicy lub w misce posiekaj zimne masło z mąką na drobne kawałeczki, aż powstanie kruszonka. Dodaj twaróg, żółtko, cukier puder, szczyptę soli oraz aromat migdałowy. Szybko zagnieć ciasto, aż będzie jednolite. Nie wyrabiaj zbyt długo, aby ciasto pozostało kruche.
KROK 2: Uformuj kulę, spłaszcz i owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez minimum 1 godzinę (można zostawić na całą noc).
KROK 3: Rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 3–4 mm na lekko oprószonej mąką stolnicy. Wycinaj kółka szklanką. Cukier kryształ wymieszaj z cynamonem. Każde kółko obtocz z jednej strony w cukrze. Złóż na pół (cukrem na zewnątrz), lekko dociśnij, a następnie znowu obtocz drugą stronę w cukrze. Złóż ponownie na pół, tworząc kształt jak na zdjęciu, i lekko dociśnij.
KROK 4: Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi odstępy. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200°C (góra-dół) przez około 15–20 minut, aż będą złociste i chrupiące. Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia na kratce.