35min 10 porcji Łatwy
Anyżki
Anyżki

Anyżki

Składniki

Ciasto:

Jak przygotować anyżki?

Dolnośląski smakołyk, czyli ciasteczka anyżowe, można szybko przygotować do kawy. Najlepiej od razu podwójną porcję!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Ubijamy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mielony anyż.
  3. Mieszamy i przekładamy masę do rękawa cukierniczego.
  4. Wyciskamy szprycą okrągłe ciasteczka na blachę.
  5. Odstawiamy na godzinę do wyschnięcia.
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniu, aż się lekko zarumienią.
  7. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.
  8. Gotowe ciasteczka dekorujemy pikiem.

Charakterystyczny aromat anyżkowy sprawia, że ciasteczka smakują wyjątkowo. Ich przygotowanie potrwa tylko chwilę!

 

 

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: