Makowiec warszawski - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Makowiec warszawski
Udostępnij:
Trudność: 3 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jaja (2 całe i żółtko)
  • 80 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 80 g masła
  • 5 g drożdży instant Delecta
  • 1 płaska łyżeczka soli
Farsz:Polewa:
  • 100 g cukru pudru
  • woda
Do smarowania:
  • białko

Przygotowanie

Makowiec to tradycyjne danie wigilijne kuchni polskiej, zaś odsłonę warszawską wyróżnia ściśle zwarta struktura. Jak podają ludowe wierzenia, mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
  2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy około 10 minut.
  3. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Ugotowany i odsączony mak mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach dwa razy.
  5. Mieszamy z jajami, miodem i sparzonymi rodzynkami.
  6. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i smarujemy białkiem.
  7. Nakładamy na całą powierzchnię mak z bakaliami.
  8. Zwijamy w roladę i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  10. Smarujemy pozostałym białkiem i pieczemy około 45 minut.
  11. Do cukru pudru dolewamy troszkę wody i energicznie mieszamy trzepaczką, by powstała gęsta, lejąca masa.
  12. Polewamy lukrem ostudzone ciasto.
  13. Dekorujemy pikiem.

Pieczmy zatem makowce nie tylko na święta!

Makowiec warszawski

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz

+