fbpx
Keks angielski - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Keks angielski
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 150

Składniki

  • 250 g masła, miękkiego
  • 200 g brązowego cukru
  • 4 duże jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub mieszanki korzennej
  • 100 ml brandy lub rumu
  • 400 g mieszanki suszonych owoców (np. rodzynki, żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa)
  • 100 g posiekanych orzechów (np. orzechy włoskie, migdały)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Przygotowanie

KROK 1: Dzień przed pieczeniem zalej suszone owoce brandy lub rumem i pozostaw do namoczenia, aby wchłonęły alkohol i zmiękły.

KROK 2: Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Keksówkę o wymiarach około 23x13 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 3: W dużej misce utrzyj masło z brązowym cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawę do piernika i mieszaj, aż składniki się połączą.

KROK 4: Dodaj namoczone owoce wraz z pozostałym alkoholem, posiekane orzechy oraz skórkę z cytryny i pomarańczy. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone.

KROK 5: Przelej ciasto do przygotowanej formy, wyrównaj wierzch i piecz w pregrzanym piekarniku przez około 1 godzinę 45 minut do 2 godzin, aż ciasto będzie dobrze wyrośnięte i suchy patyczek wyjęty z ciasta będzie czysty. Po upieczeniu ostudź keks w formie na kratce, a następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź na kratce.

Keks angielski

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+