fbpx
Makowiec warszawski - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Makowiec warszawski
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jaja (2 całe i żółtko)
  • 80 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 80 g masła
  • 5 g drożdży instant Delecta
  • 1 płaska łyżeczka soli
Farsz:Polewa:
  • 100 g cukru pudru
  • woda
Do smarowania:
  • białko

Przygotowanie

Makowiec to tradycyjne danie wigilijne kuchni polskiej, zaś odsłonę warszawską wyróżnia ściśle zwarta struktura. Jak podają ludowe wierzenia, mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
  2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy około 10 minut.
  3. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Ugotowany i odsączony mak mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach dwa razy.
  5. Mieszamy z jajami, miodem i sparzonymi rodzynkami.
  6. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i smarujemy białkiem.
  7. Nakładamy na całą powierzchnię mak z bakaliami.
  8. Zwijamy w roladę i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  10. Smarujemy pozostałym białkiem i pieczemy około 45 minut.
  11. Do cukru pudru dolewamy troszkę wody i energicznie mieszamy trzepaczką, by powstała gęsta, lejąca masa.
  12. Polewamy lukrem ostudzone ciasto.
  13. Dekorujemy pikiem.

Pieczmy zatem makowce nie tylko na święta!

Makowiec warszawski

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+