Makowiec warszawski

  • 0,0
  • Średni
  • 1h 30min
  • 12 porcji
  • 2h 40min
  • 0
Makowiec warszawski
Makowiec warszawski

Makowiec warszawski

  • 0,0
  • Średni
  • 1h 30min
  • 12 porcji
  • 2h 40min
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jaja (2 całe i żółtko)
  • 80 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 80 g masła
  • 5 g drożdży instant Delecta
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz:

Polewa:

  • 100 g cukru pudru
  • woda

Do smarowania:

  • białko

Jak przygotować makowiec warszawski?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Makowiec to tradycyjne danie wigilijne kuchni polskiej, zaś odsłonę warszawską wyróżnia ściśle zwarta struktura. Jak podają ludowe wierzenia, mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy około 10 minut.
  3. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Ugotowany i odsączony mak mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach dwa razy.
  5. Mieszamy z jajami, miodem i sparzonymi rodzynkami.
  6. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i smarujemy białkiem.
  7. Nakładamy na całą powierzchnię mak z bakaliami.
  8. Zwijamy w roladę i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  10. Smarujemy pozostałym białkiem i pieczemy około 45 minut.
  11. Do cukru pudru dolewamy troszkę wody i energicznie mieszamy trzepaczką, by powstała gęsta, lejąca masa.
  12. Polewamy lukrem ostudzone ciasto.
  13. Dekorujemy pikiem.

Pieczmy zatem makowce nie tylko na święta!

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Makowiec warszawski
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0,0