Ciastka ze szpyrek - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g skwarek z kilograma słoniny lub 150-200 g masła
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jaja (2 jaja; 1 żółtko)
  • 4 krople aromatu migdałowego Delecta
Dekoracja:
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Nietypowe połączenie - ciastka i skwarki? Polecamy spróbować - są znakomite, na Śląsku wszyscy się nimi zajadają!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Słoninę pokrojoną na kawałeczki smażymy na skwarki. Studzimy i mielimy.
  3. Wszystkie składniki zagniatamy w zwarte ciasto.
  4. Rozwałkowujemy na placek grubości około 4 milimetrów.
  5. Wycinamy z ciasta kółeczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
  7. Gotowe ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem i ulubionym pikiem.

Znane od pokoleń ciastka są bardzo popularne i przygotowywane przez babcie dla wnucząt niemal co weekend. Warto ich spróbować!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy