Składniki
Ciasto:- 300 g mąki pszennej
- 250 g skwarek z kilograma słoniny lub 150-200 g masła
- 80 g cukru
- szczypta soli
- 3 jaja (2 jaja; 1 żółtko)
- 4 krople aromatu migdałowego Delecta
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Nietypowe połączenie - ciastka i skwarki? Polecamy spróbować - są znakomite, na Śląsku wszyscy się nimi zajadają!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Słoninę pokrojoną na kawałeczki smażymy na skwarki. Studzimy i mielimy.
- Wszystkie składniki zagniatamy w zwarte ciasto.
- Rozwałkowujemy na placek grubości około 4 milimetrów.
- Wycinamy z ciasta kółeczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
- Gotowe ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem i ulubionym pikiem.
Znane od pokoleń ciastka są bardzo popularne i przygotowywane przez babcie dla wnucząt niemal co weekend. Warto ich spróbować!