1h 12 porcji Łatwy
Ciastka ze szpyrek
Ciastka ze szpyrek

Ciastka ze szpyrek

Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g skwarek z kilograma słoniny lub 150-200 g masła
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jaja (2 jaja, 1 żółtko)
  • 4 krople aromatu migdałowego Delecta

Dekoracja:

  • 3 łyżki cukru pudru

Jak przygotować ciastka ze szpyrek?

Nietypowe połączenie – ciastka i skwarki? Polecamy spróbować – są znakomite, na Śląsku wszyscy się nimi zajadają!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Słoninę pokrojoną na kawałeczki smażymy na skwarki. Studzimy i mielimy.
  3. Wszystkie składniki zagniatamy w zwarte ciasto.
  4. Rozwałkowujemy na placek grubości około 4 milimetrów.
  5. Wycinamy z ciasta kółeczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
  7. Gotowe ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem i ulubionym pikiem.

Znane od pokoleń ciastka są bardzo popularne i przygotowywane przez babcie dla wnucząt niemal co weekend. Warto ich spróbować!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: