Ciastka ze szpyrek - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciastka ze szpyrek
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g skwarek z kilograma słoniny lub 150-200 g masła
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jaja (2 jaja; 1 żółtko)
  • 4 krople aromatu migdałowego Delecta
Dekoracja:
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Nietypowe połączenie - ciastka i skwarki? Polecamy spróbować - są znakomite, na Śląsku wszyscy się nimi zajadają!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Słoninę pokrojoną na kawałeczki smażymy na skwarki. Studzimy i mielimy.
  3. Wszystkie składniki zagniatamy w zwarte ciasto.
  4. Rozwałkowujemy na placek grubości około 4 milimetrów.
  5. Wycinamy z ciasta kółeczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
  7. Gotowe ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem i ulubionym pikiem.

Znane od pokoleń ciastka są bardzo popularne i przygotowywane przez babcie dla wnucząt niemal co weekend. Warto ich spróbować!

Ciastka ze szpyrek

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz

+