fbpx
Ciastka ze szpyrek - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciastka ze szpyrek
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g skwarek z kilograma słoniny lub 150-200 g masła
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jaja (2 jaja; 1 żółtko)
  • 4 krople aromatu migdałowego Delecta
Dekoracja:
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Nietypowe połączenie - ciastka i skwarki? Polecamy spróbować - są znakomite, na Śląsku wszyscy się nimi zajadają!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Słoninę pokrojoną na kawałeczki smażymy na skwarki. Studzimy i mielimy.
  3. Wszystkie składniki zagniatamy w zwarte ciasto.
  4. Rozwałkowujemy na placek grubości około 4 milimetrów.
  5. Wycinamy z ciasta kółeczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
  7. Gotowe ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem i ulubionym pikiem.

Znane od pokoleń ciastka są bardzo popularne i przygotowywane przez babcie dla wnucząt niemal co weekend. Warto ich spróbować!

Ciastka ze szpyrek

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+