Składniki
Ciasto:- 125 g masła
- 250 ml wody
- 250 g mąki
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 2 l oleju
Przygotowanie
Pączki - na samą myśl o nich można się rozmarzyć. Pokażemy, jak szybko przygotować pyszne pączkowe gniazdka.
- W rondelku rozpuszczamy masło, dolewamy wodę i zagotowujemy.
- Wsypujemy mąkę i cały czas, trzymając rondelek nad małym ogniem, mieszamy energicznie, by ciasto nie przywarło do garnka.
- Jak już będzie całkowicie odchodzić od brzegów i stanie się gładkie, zdejmujemy je z ognia i ciągle mieszając, wbijamy jajo, aż masa całkiem je pochłonie.
- Potem wbijamy kolejne jaja, wciąż mieszając.
- Dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
- W garnku rozgrzewamy olej.
- Nakładamy masę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką i wyciskamy po jednym wianku na posmarowany olejem papier do pieczenia.
- Ostrożnie zsuwamy wianki z papieru do rozgrzanego średnio oleju i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
- Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
- Gdy pączki wystygną, dekorujemy je lukrem z tego przepisu i ulubionym pikiem.
Tych pączków po prostu nie da się zrobić za dużo. Nawet podwójna porcja to za mało, zwłaszcza dla najmłodszych łasuchów.