1h 12 porcji Łatwy
Wisienka na… karpatce! – karpatka z wiśniami

Wisienka na… karpatce! – karpatka z wiśniami

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
  • 3 łyżki kakao

Nadzienie:

  • 500 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 200 g wiśni
  • 100 ml wody
  • 4 łyżki cukru

Dekoracja:

  • 1 łyżka kakao

Jak przygotować karpatkę z wiśniami?

Po długim dniu w pracy każdy zasługuje na odrobinę rozpieszczania, czyli…słodki deser! Ta karpatka jest absoultną wisienką zwieńczającą udany deser.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220oC (bez termoobiegu).
  2. Dwie blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wodę gotujemy z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i kakao, rozcierając masę.
  4. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut.
  5. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
  6. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
  7. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy z dodatkiem kakao.
  8. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  9. Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
  10. Wiśnie myjemy i drylujemy.
  11. Wodę gotujemy z cukrem, aż powstanie gęsty syrop.
  12. Do syropu wrzucamy wiśnie i gotujemy je jeszcze przez 5 minut, a następnie studzimy.
  13. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy połowę przygotowanego kremu i układamy wiśnie w syropie.
  14. Wiśnie przykrywamy pozostałym kremem i górną warstwą ciasta.
  15. Wierzch karpatki posypujemy kakao.
  16. Dekorujemy pikiem.

Sami przyznacie, wspaniały pomysł na pyszny podwieczorek.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: