1h 8 porcji Średni
Pączki wiedeńskie
Pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie

Składniki

Ciasto:

Do smażenia:

  • 2 l oleju

Jak przygotować pączki wiedeńskie?

Pączki – na samą myśl o nich można się rozmarzyć. Pokażemy, jak szybko przygotować pyszne pączkowe gniazdka.

  1. W rondelku rozpuszczamy masło, dolewamy wodę i zagotowujemy.
  2. Wsypujemy mąkę i cały czas, trzymając rondelek nad małym ogniem, mieszamy energicznie, by ciasto nie przywarło do garnka.
  3. Jak już będzie całkowicie odchodzić od brzegów i stanie się gładkie, zdejmujemy je z ognia i ciągle mieszając, wbijamy jajo, aż masa całkiem je pochłonie.
  4. Potem wbijamy kolejne jaja, wciąż mieszając.
  5. Dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
  6. W garnku rozgrzewamy olej.
  7. Nakładamy masę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką i wyciskamy po jednym wianku na posmarowany olejem papier do pieczenia.
  8. Ostrożnie zsuwamy wianki z papieru do rozgrzanego średnio oleju i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
  9. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
  10. Gdy pączki wystygną, dekorujemy je lukrem z tego przepisu i ulubionym pikiem.

Tych pączków po prostu nie da się zrobić za dużo. Nawet podwójna porcja to za mało, zwłaszcza dla najmłodszych łasuchów.

 

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: