fbpx
Pączki wiedeńskie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pączki wiedeńskie
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Do smażenia:
  • 2 l oleju

Przygotowanie

Pączki - na samą myśl o nich można się rozmarzyć. Pokażemy, jak szybko przygotować pyszne pączkowe gniazdka.

  1. W rondelku rozpuszczamy masło, dolewamy wodę i zagotowujemy.
  2. Wsypujemy mąkę i cały czas, trzymając rondelek nad małym ogniem, mieszamy energicznie, by ciasto nie przywarło do garnka.
  3. Jak już będzie całkowicie odchodzić od brzegów i stanie się gładkie, zdejmujemy je z ognia i ciągle mieszając, wbijamy jajo, aż masa całkiem je pochłonie.
  4. Potem wbijamy kolejne jaja, wciąż mieszając.
  5. Dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
  6. W garnku rozgrzewamy olej.
  7. Nakładamy masę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką i wyciskamy po jednym wianku na posmarowany olejem papier do pieczenia.
  8. Ostrożnie zsuwamy wianki z papieru do rozgrzanego średnio oleju i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
  9. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
  10. Gdy pączki wystygną, dekorujemy je lukrem z tego przepisu i ulubionym pikiem.

Tych pączków po prostu nie da się zrobić za dużo. Nawet podwójna porcja to za mało, zwłaszcza dla najmłodszych łasuchów.  

Pączki wiedeńskie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+