Beza Pavlova - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Beza Pavlova
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:

Krem:

  • 250 g schłodzonego sera mascarpone
  • 200 g schłodzonej śmietanki 30% tłuszczu
  • 2 łyżki cukru pudru

Dekoracja:

  • sezonowe owoce, np. maliny, borówki, czerwona porzeczka, jeżyny

Przygotowanie

KROK 1 - Piekarnik nagrzej do temperatury 120*C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, narysuj na nim okrąg o średnicy 21 cm.

KROK 2 - Do miski wlej wodę, wsyp zawartość opakowania z bezą i miksuj na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany.

KROK 3 - Gotową masę rozłóż na narysowanym na papierze okręgu. Brzegi bezy podnieś do góry przy pomocy grzbietu czystej łyżki.

KROK 4 - Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100*C i piecz przez kolejne 3 godziny.

KROK 5 - Uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw bezy do wystygnięcia.

KROK 6 - W głębokiej misce umieść ser mascarpone i śmietankę i ubij na sztywno przez ok. 1-2 minuty. Pod koniec ubijania dodaj cukier.

KROK 7 - Gotowy krem rozsmaruj na bezie i udekoruj świeżymi owocami.

Beza Pavlova to lekki i elegancki deser, który składa się z chrupiącej z zewnątrz i miękkiej w środku bezy, zazwyczaj podawanej z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Nazwa deseru pochodzi od słynnej rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej i jest równie wyrafinowana co jej taniec. Pawlowa beza to wybitny deser, gdzie każda warstwa chrupiącej bezy tańczy w harmonii z kremem i świeżymi owocami, tworząc spektakl dla zmysłów.

Przepis na bezę Pavlova wymaga precyzji – beza jest wykonana z białek jaj ubitych na sztywną pianę z dodatkiem cukru, co nadaje jej słodki smak i charakterystyczną strukturę. Po dodaniu octu, beza nabiera swojej unikalnej tekstury – chrupiącej na zewnątrz i cudownie lekkiej, prawie marshmallow'owej w środku.

Beza pavlova jest często dekorowana owocami takimi jak truskawki, kiwi, maliny czy granat, które dodają świeżości i koloru, tworząc nie tylko smakowity, ale i wizualnie atrakcyjny deser. To idealny wybór na letnie popołudnie lub jako wykwintne zakończenie uroczystego posiłku.

a.

Beza Pavlova

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz

+