Szarlotka podhalańska - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 2-2.5 kg jabłek (Antonówka lub Szara Reneta)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki

Przygotowanie

Pyszna szarlotka podhalańska spod samiuśkich Tater! Przepyszna kruszonka i specjalna odmiana jabłek czynią ją niezwykłym, ciekawym w smaku ciastem.

  1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
  2. Kroimy jabłka w kostkę i dusimy z cukrem i cynamonem do miękkości.
  3. Masło, cukier i mąkę wyrabiamy w palcach na kruszonkę.
  4. Łączymy pozostałą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, cukier wanilinowy.
  5. Dodajemy rozdrobnione masło i śmietanę, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto.
  6. Ciastem wykładamy dno formy i nakłuwamy widelcem.
  7. Na wierzchu posypujemy bułką tartą, dodajemy pokrojone jabłka, posypujemy cukrem, cynamonem i kruszonką.
  8. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
  9. Dekorujemy pikiem i serwujemy.

Nie za słodką, chrupką, doskonałą na podwieczorek do filiżanki kawy, czekolady lub… herbaty z prądem.  

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy