Ciasto migdałowe z galaretką z czerwonej porzeczki

2 h 12 porcji

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować Ciasto migdałowe z galaretką z czerwonej porzeczki?

Porzeczki myję i oczyszczam, a następnie owoce umieszczam w garnku i zagotowuję na średnim ogniu przez około 30 minut, aż porzeczki zrobią się białe i puszczą sok. Następnie owoce odstawiam do wystudzenia.

Wystudzone owoce przecieram przez sitko lub blenduję, dodaje cukier i gotuje na średnim ogniu około 15 minut do momentu, aż przecier będzie gęsty. Odstawiam go do wystudzenia.

Połowę migdałów rozdrabniam w moździerzu. Ciasto przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając migdały i 1 łyżkę wody. Kiedy ciasto będzie zwarte wstawiam je do lodówki na 30 minut. Prostokątną formę do ciasta smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Schłodzone ciasto dzielę na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wyklejam dno i boki foremki. Powierzchnię ciasta wysypuję kaszą manną i pozostałymi migdałami, a następnie wykładam galaretkę porzeczkową.Brzegi ciasta dekoruję warkoczami przygotowanymi z pozostałej ilości ciasta według tego przepisu.

Tak przygotowane ciasto wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez 45 minut.

 

 

 

 

Przygotowałam dla Ciebie muzykę, z którą praca będzie przyjemniejsza!

Dodaj komentarz

Powiadom o
avatar
wpDiscuz