Składniki
Ciasto:- 200 g kaszy jaglanej
- 800 ml wody
- 30 g sezamu
- 20 g siemienia lnianego Bakalland
- 1 łyżka masła orzechowego
- 80 g miodu
- 50 g orzechów laskowych Bakalland
- 1 opakowanie orzechów włoskich Bakalland
- 1 opakowanie wiśni soczystych Bakalland
- 50 g daktyli Bakalland
- ½ dojrzałego banana
Przygotowanie
Fit wersja klasycznego sernika? Wypróbujcie koniecznie kaszę jaglaną - smakuje pysznie!
- Na suchej patelni prażymy siemię lniane i sezam.
- Gotowe nasiona blendujemy lub miksujemy w malakserze na pastę. Jako zamiennik dla nasion można wykorzystać także gotową pastę tahini odcedzoną z nadmiaru oleju.
- Kaszę jaglaną płuczemy na sitku, a następnie zalewamy wodą i wstawiamy na średni ogień gotując do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.
- Na koniec kaszę przykrywamy, wyłączamy palnik i odstawiamy jeszcze na 5 minut.
- Gotową kaszę łączymy ze zmiksowanymi nasionami, masłem orzechowym i miodem, a następnie blendujemy całość na gładką masę.
- Przygotowujemy okrągłą formę o średnicy 23 cm i wysypujemy spód bardzo drobno posiekanymi (lub grubo zmielonymi) orzechami włoskimi.
- Na warstwę orzechów wykładamy masę z kaszy i całość odkładamy do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
- Daktyle i wiśnie gotujemy na parze około 10 minut, a następnie blendujemy z dodatkiem banana.
- Na jaglany spód nakładamy masę wiśniowo - daktylową i równomiernie rozprowadzamy.
- Wierzch posypujemy prażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi.
- Tak przygotowany sernik odkładam do lodówki na minimum 3 h.
- Przed podaniem dekorujemy ulubionym pikiem.
Pełne smaku bakalii ciasto to pyszna alternatywa sernika, która zasmakuje każdemu fanowi deserów!