fbpx
Ekspresowe batoniki z masła orzechowego z pistacjami i polewą czekoladową - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ekspresowe batoniki z masła orzechowego z pistacjami i polewą czekoladową
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 6-8
czas przygotowania: 30

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: W kielichu blendera umieść olej kokosowy, masło orzechowe oraz cukier puder. Zblenduj na jednolitą masę.

KROK 2: Foremki na muffiny wyłóż paskami wyciętymi z papieru do pieczenia i wlej po ok. 1,5 łyżki masy na batoniki.

KROK 3: W orzechową masę włóż po orzechu laskowym i wstaw do lodówki na około godzinę.

KROK 4: Pistacje obierz i posiekaj. Przygotuj polewę wg jednego z dwóch sposobów:

W kąpieli wodnej: Torebkę umieścić w wysokim naczyniu z gorącą, ale nie wrzącą wodą na około 5 min. (do momentu rozpuszczenia polewy). Wydłuż czas rozpuszczania polewy, jeśli to konieczne. UWAGA: Polewy nie można gotować. 
W kuchence mikrofalowej: Torebkę umieścić w pozycji pionowej na środku tacy obrotowej mikrofalówki, nastawionej na najniższą moc (max. 360W) i około 1 minutę (w zależności od mikrofalówki czas podgrzewania może być inny). Nie wkładaj kilku torebek polewy równocześnie.
Stężałą masę orzechową polej płynną polewą. 

KROK 5: Jeszcze płynną czekoladę posyp posiekanymi pistacjami i wstaw do lodówki na ok. 3-4 godziny. Batoniki przechowujemy do 7 dni w lodówce.

Ekspresowe batoniki z masła orzechowego z pistacjami i polewą czekoladową - Delektujemy.pl

Ekspresowe batoniki z masła orzechowego z pistacjami i polewą czekoladową

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+