3h 12 porcji Średni 4h
Sernik z kaszy jaglanej

Sernik z kaszy jaglanej

Składniki

Ciasto:

Jak przygotować sernik z kaszy jaglanej?

Fit wersja klasycznego sernika? Wypróbujcie koniecznie kaszę jaglaną – smakuje pysznie!

  1. Na suchej patelni prażymy siemię lniane i sezam.
  2. Gotowe nasiona blendujemy lub miksujemy w malakserze na pastę. Jako zamiennik dla nasion można wykorzystać także gotową pastę tahini odcedzoną z nadmiaru oleju.
  3. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku, a następnie zalewamy wodą i wstawiamy na średni ogień gotując do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.
  4. Na koniec kaszę przykrywamy, wyłączamy palnik i odstawiamy jeszcze na 5 minut.
  5. Gotową kaszę łączymy ze zmiksowanymi nasionami, masłem orzechowym i miodem, a następnie blendujemy całość na gładką masę.
  6. Przygotowujemy okrągłą formę o średnicy 23 cm i wysypujemy spód bardzo drobno posiekanymi (lub grubo zmielonymi) orzechami włoskimi.
  7. Na warstwę orzechów wykładamy masę z kaszy i całość odkładamy do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
  8. Daktyle i wiśnie gotujemy na parze około 10 minut, a następnie blendujemy z dodatkiem banana.
  9. Na jaglany spód nakładamy masę wiśniowo – daktylową i równomiernie rozprowadzamy.
  10. Wierzch posypujemy prażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi.
  11. Tak przygotowany sernik odkładam do lodówki na minimum 3 h.
  12. Przed podaniem dekorujemy ulubionym pikiem.

Pełne smaku bakalii ciasto to pyszna alternatywa sernika, która zasmakuje każdemu fanowi deserów!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: