fbpx
Sernik z kaszy jaglanej - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik z kaszy jaglanej
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 180

Składniki

Ciasto:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 800 ml wody
  • 30 g sezamu
  • 20 g siemienia lnianego Bakalland
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 80 g miodu
  • 50 g orzechów laskowych Bakalland
  • 1 opakowanie orzechów włoskich Bakalland
  • 1 opakowanie wiśni soczystych Bakalland
  • 50 g daktyli Bakalland
  • ½ dojrzałego banana

Przygotowanie

Fit wersja klasycznego sernika? Wypróbujcie koniecznie kaszę jaglaną - smakuje pysznie!

  1. Na suchej patelni prażymy siemię lniane i sezam.
  2. Gotowe nasiona blendujemy lub miksujemy w malakserze na pastę. Jako zamiennik dla nasion można wykorzystać także gotową pastę tahini odcedzoną z nadmiaru oleju.
  3. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku, a następnie zalewamy wodą i wstawiamy na średni ogień gotując do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.
  4. Na koniec kaszę przykrywamy, wyłączamy palnik i odstawiamy jeszcze na 5 minut.
  5. Gotową kaszę łączymy ze zmiksowanymi nasionami, masłem orzechowym i miodem, a następnie blendujemy całość na gładką masę.
  6. Przygotowujemy okrągłą formę o średnicy 23 cm i wysypujemy spód bardzo drobno posiekanymi (lub grubo zmielonymi) orzechami włoskimi.
  7. Na warstwę orzechów wykładamy masę z kaszy i całość odkładamy do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
  8. Daktyle i wiśnie gotujemy na parze około 10 minut, a następnie blendujemy z dodatkiem banana.
  9. Na jaglany spód nakładamy masę wiśniowo - daktylową i równomiernie rozprowadzamy.
  10. Wierzch posypujemy prażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi.
  11. Tak przygotowany sernik odkładam do lodówki na minimum 3 h.
  12. Przed podaniem dekorujemy ulubionym pikiem.

Pełne smaku bakalii ciasto to pyszna alternatywa sernika, która zasmakuje każdemu fanowi deserów!

Sernik z kaszy jaglanej

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+