Sernik walentynkowy - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Spód:
  • 200 g ciastek czekoladowych
  • 80 g masła
  • 50 g orzechów włoskich Bakalland
Masa:
  • 200 g twarogu sernikowego
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 80 g cukru pudru
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 łyżki żelatyny Delecta
  • 4 łyżki wody
  • 200 g truskawek
Dekoracje:

Przygotowanie

Przez żołądek do serca? Oczywiście - najlepiej pomoże w tym udekorowany serduszkami sernik.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2.  Ciastka czekoladowe blendujemy w mikserze na piasek, a następnie dodajemy do nich stopione masło i posiekane orzechy włoskie.
  3. Tak przygotowaną masę wykładamy na dno prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
  4. Blaszkę wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
  5. Ser, jogurt, śmietanę i cukier miksujemy na gładko.
  6. Dwie łyżki żelatyny rozpuszczamy w czterech łyżkach wody.
  7. Rozpuszczony płyn wąskim strumieniem wlewamy do masy serowej, cały czas miksując.
  8. Dekorację sernika z serduszek przygotowujemy z wykorzystaniem czerwonej galaretki, którą zalewamy 400 ml wody, dodając dodatkowo 1 łyżkę żelatyny, aby galaretka się nie topiła.
  9. Rozpuszczony płyn przelewamy do foremek na lód w kształcie serduszek, lekko posmarowanych olejem i odkładamy do zastygnięcia do lodówki.
  10. Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do masy i mieszamy łyżką.
  11. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i odkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
  12. Wierzch sernika dekorujemy serduszkami z galaretki i okolicznościowym pikiem.

Szybkie ciasto z dodatkiem owoców to zawsze sprawdzona opcja na deser - a już szczególnie w Walentynki!

Sernik walentynkowy - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy