Egzotyczna karpatka na wyciągnięcie ręki
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
- 250 ml wody
- 125 g margaryny
- 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
- 500 ml mleka
- 200 g masła lub margaryny
- 1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową Delecta
- 300 g owoców egzotycznych (ananas; mango; papaja; granat)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka ziaren granata
Przygotowanie
Nie ma nic lepszego od świeżo zaparzonej kawy i kawałka karpatki z chrupiącym ciastem, słodkim kremem i soczystymi owocami.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C (bez termoobiegu).
- Dwie tortownice o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
- Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
- Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
- Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
- Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
- Do gotującego się mleka wlewamy, rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
- Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
- Owoce obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy wszystkie razem z cukrem cytrynowym.
- Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy 1/2 przygotowanego kremu.
- Na kremie układamy warstwę owoców i wylewamy pozostały krem.
- Całość przykrywamy drugą warstwą ciasta.
- Posypujemy cukrem pudrem i ziarnami granatu.
- Dekorujemy pikiem.
Taki duet na wyciągnięcie ręki jest jak spełnienie marzeń, prawda?