Eksperyment ze smakiem - karpatka szpinakowa - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 350 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki rozmrożonego szpinaku
Dekoracja:
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Znacie tę bajkę, w której pewien marynarz zajadał się szpinakiem, by mieć siłę i zdrowie? Z tym przepisem będziecie mieć siłę, zdrowie i przepyszny deser na raz!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Dwie tortownice o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
  4. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
  5. Ciasto przekładamy do tortownic, rozsmarowując na papierze.
  6. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
  7. 3/4 szklanki rozmrożonego szpinaku blendujemy i przepuszczamy przez gazę, aby uzyskać 150 ml soku.
  8. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
  9. Do gotującego się mleka wlewamy, rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  10. Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem i sokiem szpinakowym.
  11. Na wystudzoną, dolną warstwę ciasta wykładamy krem szpinakowy i przykrywamy drugim blatem.
  12. Całość posypujemy cukrem pudrem.
  13. Dekorujemy pikiem.

Smacznego. :)

Eksperyment ze smakiem - karpatka szpinakowa - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy