Szarlotka tradycyjna - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 opakowanie jabłek prażonych Bakalland

Przygotowanie

Klasyczne szarlotka to ciasto, które często gości na naszych stołach. Oto nasza propozycja na ten pyszny wypiek!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo, tłuszcz i cukier cynamonowy.
  3. Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  4. Natłuszczamy blaszkę do pieczenia.
  5. Połowę ciasta trzemy na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio do formy, a następnie dociskamy do ścianek.
  6. Na ciasto wykładamy masę jabłkową, a na wierzch trzemy drugą część ciasta.
  7. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut.
  8. Gotowe ciasto dekorujemy ulubionym pikiem.

Takie pyszne ciasto z jabłkami najlepiej podać na ciepło, najlepiej z lodami waniliowymi - nikt mu się nie oprze!

Szarlotka tradycyjna - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy