Biszkopt złap królika - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Biszkopt złap królika
Udostępnij:
Trudność: 3 / 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 100 g mąki tortowej
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
Krem:
  • 250 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Dekoracja:

Przygotowanie

Jedni mówią, że królicza łapka podobno przynosi szczęście. Inni mówią, że lepiej podążać za białym królikiem niż go łapać. A my polecamy upiec słodką wersję biszkoptowego królika.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  3. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę i mieszamy ją z mąką.
  4. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
  5. Pieczemy około 30 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  6. W dużej misce ucieramy masło z cukrem.
  7. Do masy dodajemy sok z cytryny i miksujemy, aż powstanie puszysty krem.
  8. Biszkopt przekrawamy na pół, tak aby powstały dwa półkola.
  9. Jedną połowę smarujemy kremem, składamy obie części.
  10. Biszkopt układamy płaską krawędzią na paterze i wycinamy trójkątny klin bliżej jednego końca. W wyciętym miejscu będzie szyja królika, a mniejsza część zostawiona z przodu to jego głowa.
  11. Z wyciętego kawałka robimy ogon i przyklejamy go po przeciwnej stronie.
  12. Całe ciasto smarujemy kremem maślanym.
  13. Królika posypujemy wiórkami kokosowymi, z winogron robimy oczy, a różowym lukrem oznaczamy uszy.
  14. Dekorujemy pikiem.

Smaczny ten kicak, prawda?

Biszkopt złap królika

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz

+