Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- 2 jaja
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- sok z połowy cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- duża garść borówek amerykańskich
- garść tartych orzechów makadamia Bakalland
- 80 g masła
- 250 g cukru pudru
- 120 g kremowego serka
- kilkanaście borówek amerykańskich do dekoracji
Przygotowanie
Rok szkolny to wspaniały moment na sprawdzenie nowych przepisów na przekąski dla dzieci. Babeczki doskonale nadadzą się do plecaka na podwieczorek dla maluchów.
- Przygotowujemy 12 papilotek i metalową formę do wypieku babeczek, a następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Miksujemy mieszankę do wypieku babeczek z jajami, olejem, mlekiem, sokiem z cytryny i skórką cytrynową.
- Do masy dosypujemy tarte orzechy makadamia i garść borówek, dokładnie mieszając wszystkie składniki ze sobą.
- Do foremek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
- W wysokiej misce miksujemy masło, cukier puder i serek, po czym gładki krem wstawiamy na 30 minut do lodówki.
- Na wystudzone babeczki nakładamy po 2 łyżki kremu i dekorujemy wierzch pozostałymi borówkami.
- Ozdabiamy pikiem.
Pyszna alternatywa dla szkolnego deseru, prawda?