50min 12 porcji Łatwy 30min
Babeczki z borówkami

Babeczki z borówkami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 80 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 120 g kremowego serka

Dekoracja:

  • kilkanaście borówek amerykańskich do dekoracji

Jak przygotować babeczki z borówkami?

Rok szkolny to wspaniały moment na sprawdzenie nowych przepisów na przekąski dla dzieci. Babeczki doskonale nadadzą się do plecaka na podwieczorek dla maluchów.

  1. Przygotowujemy 12 papilotek i metalową formę do wypieku babeczek, a następnie nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Miksujemy mieszankę do wypieku babeczek z jajami, olejem, mlekiem, sokiem z cytryny i skórką cytrynową.
  3. Do masy dosypujemy tarte orzechy makadamia i garść borówek, dokładnie mieszając wszystkie składniki ze sobą.
  4. Do foremek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
  5. W wysokiej misce miksujemy masło, cukier puder i serek, po czym gładki krem wstawiamy na 30 minut do lodówki.
  6. Na wystudzone babeczki nakładamy po 2 łyżki kremu i dekorujemy wierzch pozostałymi borówkami.
  7. Ozdabiamy pikiem.

Pyszna alternatywa dla szkolnego deseru, prawda?

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...