1h 12 porcji Średni
Babeczki dyniowe z pankejkami

Babeczki dyniowe z pankejkami

Składniki

Ciasto:

Krem:

Pankejki:

Dekoracja:

  • cukier puder do oprószenia
  • opcjonalnie miód lub syrop klonowy do ozdoby
  • szczypta soli

Jak przygotować babeczki dyniowe z pankejkami?

A co powiecie na to, by świętowanie urodzin zacząć na słodko i to już od samego rana? Pyszna babeczka poleca się zaraz po śniadaniu 🙂

  1. Przygotowujemy formę do wypieku babeczek, papilotki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Mieszankę do babeczek łączymy z jajami, olejem, jogurtem. Tak przygotowane ciasto przekładamy do 12 foremek i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie  babeczki wyciągamy i studzimy.
  3. Krem tortowy miksujemy ze schłodzonym mlekiem. Na koniec zwalniamy obroty, dodajemy mascarpone i miksujemy na gładki krem.
  4. Z mąki, jajka, ¾ szklanki mleka, stopionego masła, proszku do pieczenia i szczypty soli przygotowujemy ciasto na pankejki. Blendujemy.
  5. Na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką smażymy małe placuszki, po około 1 minucie z każdej strony.
  6. Na babeczki nakładamy krem, a na wierzch kładziemy po 2 pankejki. Górę babeczki posypujemy cukrem pudrem dla ozdoby i dekorujemy pikiem.

Idealne połączenie śniadania i deseru!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...