Babeczki dyniowe z pankejkami

1 h 12 porcjiŚredni

Składniki

Dekoracja:

Pobierz piki

Wstęp

A co powiecie na to, by świętowanie urodzin zacząć na słodko i to już od samego rana? Przyznajcie sami, pewnie nie raz mieliście taki plan, by zacząć dzień od pysznej babeczki, ale rozsądek podpowiadał, że na deser trzeba poczekać. Ten jeden dzień w roku łamię zasady i serwuję moim dziewczynkom urodzinowe babeczki dyniowe z pankejkami na wierzchu i czerwonymi pikami. Idealne połączenie śniadania i deseru!

Jak przygotować babeczki dyniowe z pankejkami?

Babeczki przyrządzam według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Jaja, olej i jogurt mieszam w wysokim naczyniu. Dodaję ciasto z opakowania i mieszam, aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowane ciasto przekładam do 12 foremek i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut.

Następnie przygotowuję krem waniliowy, ubijając zawartość opakowania ze schłodzonym mlekiem. Na koniec dodaję mascarpone i miksuję na wolnych obrotach, aż połączy się z kremem.

Z mąki, jajka, ¾ szklanki mleka, stopionego masła, proszku do pieczenia i szczypty soli przygotowuję ciasto na pankejki, mieszając wszystko blenderem. Na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką smażę małe placuszki po około 1 minucie z każdej strony.

Na upieczone i ostudzone babeczki nakładam krem, następnie po 2 pankejki. Górę posypuję cukrem pudrem do ozdoby. Można też polać miodem lub syropem klonowym.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...