fbpx
Babeczki dyniowe z pankejkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babeczki dyniowe z pankejkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120

Składniki

Babeczki:

  • 200 g puree z dyni
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Krem:

  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta

Mini pankejki:

  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • olej do smażenia

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. W dużej misce wymieszaj puree z dyni, jajka, olej i cukier. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Połącz suche składniki z mokrymi, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Napełnij formy do 3/4 wysokości i piecz przez 20-25 minut. Ostudź.

KROK 2: Ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i wanilią na sztywny krem. Przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

KROK 3: Przygotuj mini pankejki. W misce wymieszaj jajko, mleko, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż małe pankejki, każdą o średnicy około 2-3 cm. Smaż na złoty kolor z obu stron. Ostudź.

KROK 4: Na każdej babeczce ułóż warstwę kremu śmietankowego, używając rękawa cukierniczego.

KROK 5: Na wierzchu kremu ułóż mini pankejki, tworząc małą wieżyczkę. Możesz dodatkowo udekorować babeczki posypką lub polewą czekoladową.

Babeczki dyniowe z pankejkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+