Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta drożdżowego Delecta
- 100 g margaryny
- 3 jaja
- 300 ml mleka
- 2 garści czereśni
- 1 opakowanie orzechów nerkowca Bakalland
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
Czereśnie zrywane prosto z drzewa smakują najlepiej, ale te ze straganu także smakują znakomicie! Dobrym wyborem jest wykorzystanie ich do ciasta drożdżowego.
- Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 200 stopni C (bez termoobiegu).
- Wsypujemy zawartość opakowania do wysokiego naczynia, dodajemy jaja i stopniowo wlewamy ciepłe mleko z roztopioną margaryną, a następnie miksujemy około 5 minut.
- Gotową masę przekładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
- Czereśnie drylujemy i układamy na wierzchu wyrośniętego ciasta.
- Orzechy trzemy na tarce, dodajemy masło oraz cukier i zagniatamy kruszonkę.
- Kruszonką posypujemy wierzch ciasta i wkładamy całość do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
- Gotowe ciasto dekorujemy pikiem odpowiednim do okazji.
Kruszonka z orzechów to nietypowe urozmaicenie klasycznego ciasta drożdżowego. Spróbujcie!