
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
16
Czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta drożdżowego Delecta
 - 100 g margaryny
 - 3 jaja
 - 300 ml mleka
 
- 2 garści czereśni
 
- 1 opakowanie orzechów nerkowca Bakalland
 - 4 łyżki brązowego cukru
 - 2 łyżki masła
 
Przygotowanie
Czereśnie zrywane prosto z drzewa smakują najlepiej, ale te ze straganu także smakują znakomicie! Dobrym wyborem jest wykorzystanie ich do ciasta drożdżowego.
- Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 200 stopni C (bez termoobiegu).
 - Wsypujemy zawartość opakowania do wysokiego naczynia, dodajemy jaja i stopniowo wlewamy ciepłe mleko z roztopioną margaryną, a następnie miksujemy około 5 minut.
 - Gotową masę przekładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
 - Czereśnie drylujemy i układamy na wierzchu wyrośniętego ciasta.
 - Orzechy trzemy na tarce, dodajemy masło oraz cukier i zagniatamy kruszonkę.
 - Kruszonką posypujemy wierzch ciasta i wkładamy całość do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
 - Gotowe ciasto dekorujemy pikiem odpowiednim do okazji.
 
Kruszonka z orzechów to nietypowe urozmaicenie klasycznego ciasta drożdżowego. Spróbujcie!




