Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie biszkoptu Delecta
- 4 jaja
- 100 ml wody
- 250 g sera mascarpone
- 1 puszka mleka kokosowego
- 125 g cukru pudru
- 1 opakowanie wiórek kokosowych Bakalland
- 2 opakowania żurawiny Bakalland
Przygotowanie
Prosta i szybka propozycja kokosowego deseru, który łączy w sobie wszystko co najlepsze w roladach. Do tego latte i możemy cieszyć się udanym popołudniem.
- Formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Do wysokiej miski wsypujemy mieszankę do wypieku biszkoptu i miksujemy 5 minut z jajami i 100 ml wody (zwiększamy ilość wody w stosunku do podanej w przepisie na opakowaniu).
- Masę wylewamy na formę i wstawiamy do piekarnika na 15-18 minut do zarumienienia.
- W wysokiej misce miksujemy przez 2-3 minuty ser mascarpone, mleko kokosowe oraz cukier puder.
- Do kremu wsypujemy żurawinę i wiórki kokosowe, odsypując po 2 łyżki do dekoracji.
- Upieczone, ciepłe ciasto kładziemy wierzchem na ściereczce, odklejamy papier do pieczenia i nakładamy krem, zostawiając 1/3 do dekoracji.
- Biszkopt zawijamy, uważając, aby krem nie wyciekł, a następnie całość zawijamy w folię aluminiową i wsadzamy do lodówki na godzinę.
- Schłodzoną roladę wyciągamy i dekorujemy pozostałym kremem, posypując obficie żurawiną i kokosem.
- Ozdabiamy pikiem.
Przyznacie, nie sposób oprzeć się dokładce.