Biszkopt – rolada kokosowa

1 h 30 min12 porcjiŚredni

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Pobierz piki

Jak przygotować Biszkopt – rolada kokosowa?

Dziś prosta i szybka propozycja kokosowego deseru – rolada kokosowa z dodatkiem żurawiny, która delikatnie przełamuje kwaskowatym smakiem słodycz kokosowego nadzienia. Do tego latte i możemy cieszyć się udanym popołudniem.

Przygotowuję ciasto. Formę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiam na 200°C bez termoobiegu. Do wysokiej miski wsypuję zawartość torebki z ciastem, dodaję jaja oraz wodę (Uwaga – zwiększam ilość wody!). Całość miksuję na średnich obrotach przez 5-6 minut. Masę wylewam na formę i wstawiam do piekarnika na 15-18 minut do zarumienienia. Patyczkiem sprawdzam, czy ciasto jest upieczone.

W międzyczasie w wysokiej misce miksuję na niskich obrotach ser mascarpone, mleko kokosowe oraz cukier puder przez 2-3 minuty. Następnie do kremu wsypuję zawartość torebki z wiórkami, odsypując 2 łyżki do dekoracji, oraz dorzucam zawartość 1 opakowania żurawiny.

Upieczone, ciepłe ciasto kładę wierzchem na ściereczce, odklejam papier do pieczenia i nakładam na wierzch krem (1/3 zostawiam do dekoracji). Ostrożnie zawijam biszkopt uważając, aby krem nie wyciekł, a następnie całość zawijam w folię aluminiową i wsadzam do lodówki na godzinę.

Schłodzoną roladę wyciągam i wierzch dekoruję pozostałym kremem, posypując obficie żurawiną i kokosem.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...