Składniki
Suche składniki:
- 350 g kaszy manny
- 260 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 285 g cukru
Nadzienie:
- ok. 2,5 kg kwaśnym jabłek, np. odmiany Szara Reneta
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 200 g zimnego masła (plus trochę do posmarowania formy)
Przygotowanie
KROK 1 - W dużej misce wymieszaj kaszę mannę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Podziel na 3 części.
KROK 2 - Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Nie musisz ich obierać. Jeśli są bardzo soczyste, lekko odciśnij je z soku.
KROK 3 - Umieść w misce, dodaj cukier oraz cynamon i wymieszaj.
KROK 4 - Prostokątną formę o wymiarach ok. 25 na 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki i dno formy posmaruj tłuszczem.
KROK 5 - Do formy wsyp 1 część sypkich składników i rozłóż połowę jabłek. Dodaj drugą część sypkich składników, wyłóż drugą część jabłek i przykryj trzecią częścią sypkich składników.
KROK 6 - Całą powierzchnię ciasta pokryj równomiernie wiórkami masła.
KROK 7 - Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 60 minut.
Dobra rada:
Dodaj odrobinę zimnego masła na wierzch szarlotki przed pieczeniem. Wystarczy pokroić masło w małe kawałki i rozłożyć je równomiernie po wierzchu ciasta. Dzięki temu w trakcie pieczenia masło roztopi się, tworząc jeszcze bardziej chrupiącą i złocistą skórkę.
Kornelia
28-09-2024
Ocena:
Super przepisy,dziś zrobię szarlotkę sypaną 🥰