fbpx
Szarlotka sypana - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Szarlotka sypana
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Suche składniki:

Nadzienie:

  • ok. 2,5 kg kwaśnym jabłek, np. odmiany Szara Reneta
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 200 g zimnego masła (plus trochę do posmarowania formy)

Przygotowanie

KROK 1 - W dużej misce wymieszaj kaszę mannę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Podziel na 3 części.

KROK 2 - Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Nie musisz ich obierać. Jeśli są bardzo soczyste, lekko odciśnij je z soku.

KROK 3 - Umieść w misce, dodaj cukier oraz cynamon i wymieszaj.

KROK 4 - Prostokątną formę o wymiarach ok. 25 na 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki i dno formy posmaruj tłuszczem.

KROK 5 - Do formy wsyp 1 część sypkich składników i rozłóż połowę jabłek. Dodaj drugą część sypkich składników, wyłóż drugą część jabłek i przykryj trzecią częścią sypkich składników.

KROK 6 - Całą powierzchnię ciasta pokryj równomiernie wiórkami masła.

KROK 7 - Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 60 minut.

Szarlotka sypana

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+