Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 1 łyżka otartej skórki z grejpfruta lub cytryny
- 3 łyżki soku z grejpfruta
- 500 g sera mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 duży czerwony grejpfrut
- cukier puder
Przygotowanie
Kolejna wariacja na temat składnika tygodnia - grejpfruta. Oto babeczki z grejpfrutem i kremem mascarpone.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, 1 łyżkę otartej skórki z grejpfruta oraz 3 łyżki soku. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem i dokładnie mieszamy wszystko, aż masa będzie gładka.
- Grejpfruta obieramy z błon i kroimy poszczególne cząstki na połowę.
- Po nałożeniu ciasta do silikonowych foremek, do 3/4 wysokości, na wierzchu układamy po połowie cząstki grejpfruta.
- Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki się zarumienią. Następnie studzimy przez 20 minut.
- Ser mascarpone i cukier puder miksujemy na niskich obrotach przez 2 minuty, aż masa będzie gładka.
- Miąższ 5 cząstek grejpfruta, obranych z białych błon dzielimy na drobne piórka.
- Babeczki kroimy na pół i przekładamy 1 łyżką kremu serowego.
- Wierzch dekorujemy cukrem pudrem i piórkami grejpfruta.
- W babeczki wbijamy piki.
Zwykle kwaśny grejpfrut, a tu taka słodycz. Rodzina będzie je miło wspominać.