Babeczki z grejpfrutem - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 97 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 500 g sera mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 duży czerwony grejpfrut
Dekoracja:
  • cukier puder

Przygotowanie

Kolejna wariacja na temat składnika tygodnia - grejpfruta. Oto babeczki z grejpfrutem i kremem mascarpone.

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, 1 łyżkę otartej skórki z grejpfruta oraz 3 łyżki soku. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem i dokładnie mieszamy wszystko, aż masa będzie gładka.
  3. Grejpfruta obieramy z błon i kroimy poszczególne cząstki na połowę.
  4. Po nałożeniu ciasta do silikonowych foremek, do 3/4 wysokości, na wierzchu układamy po połowie cząstki grejpfruta.
  5. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki się zarumienią. Następnie studzimy przez 20 minut.
  6. Ser mascarpone i cukier puder miksujemy na niskich obrotach przez 2 minuty, aż masa będzie gładka.
  7. Miąższ 5 cząstek grejpfruta, obranych z białych błon dzielimy na drobne piórka.
  8. Babeczki kroimy na pół i przekładamy 1 łyżką kremu serowego.
  9. Wierzch dekorujemy cukrem pudrem i piórkami grejpfruta.
  10. W babeczki wbijamy piki.

Zwykle kwaśny grejpfrut, a tu taka słodycz. Rodzina będzie je miło wspominać.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy