Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką
Składniki
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 250 g zimnego masła
- 3 żółtka (białka zostaw do pianki bezowej)
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu z kubełka
- 130 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka aromatu do ciast pomarańczowego Delecta
- 2 budynie śmietankowe Delecta
Dodatkowo:
- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie (ok. 800 g)
- 3 białka
- 65 g cukru
Przygotowanie
KROK 1 - Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2 - Żółtka 3 jajek oddziel od białek. Żółtka wykorzystaj do kruchego ciasta, a białka do pianki bezowej.
KROK 3 - Do głębokiej miski wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodaj masło pokrojone w kostkę oraz żółtka jaj. Miksuj na najwyższych obrotach przez 1-2 min, następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników.
KROK 4 - Z ciasta uformuj kulę i podziel na 2 części. Każdą owiń folią spożywczą. Jedną wstaw do lodówki, a drugą do zamrażarki.
KROK 5 - W dużej misce umieść twaróg z kubełka, cukier, jajka oraz aromat pomarańczowy. Zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj budynie śmietankowe i jeszcze raz wszystko zmiksuj.
KROK 6 - Brzoskwinie dokładnie odsącz z syropu na sicie, następnie pokrój je na nieduże kawałki.
KROK 7 - W czystej misce umieść białka i ubij je na sztywną pianę. Dodawaj cukier po 1 łyżce, miksując aż całkowicie połączy się z pianą. Gotowa piana powinna być gęsta i błyszcząca.
KROK 8 - Wyjmij ciasto kruche z lodówki, pokrój na plastry i wylep nimi dno formy. Na spód z ciasta wyłóż masę serową, na nią pokrojone brzoskwinie. Wyłóż piankę bezową i wyrównaj powierzchnię.
KROK 9 - Z zamrażalnika wyjmij drugą część kruchego ciasta i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz ok. 50-60 min.
KROK 10 - Jeśli wierzch ciasta zacznie się za mocno przypiekać, możesz przykryć je od góry folią aluminiową.
KROK 1 1- Upieczone ciasto pozostaw przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika do ostygnięcia, następnie schłódź je w lodówce.
KROK 12 - Podawaj posypane cukrem pudrem.
Dobra rada:
Jeśli używasz brzoskwiń z puszki, dokładnie je odsącz na sitku. Możesz również delikatnie osuszyć je papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar wilgoci. Pokrój brzoskwinie na cienkie plasterki lub mniejsze kawałki, aby równomiernie rozłożyły się na serniku i dobrze współgrały z masą serową.