fbpx
Zielone naleśniki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Zielone naleśniki
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 30

Składniki

  • 200 g mrożonego szpinaku (odciśniętego z wody)
  • 2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Delecta

Przygotowanie

KROK 1: W blenderze umieść dobrze odciśnięty szpinak oraz mleko. Blenduj na wysokich obrotach, aż składniki dokładnie się połączą i masa nabierze jednolitego, zielonego koloru.

KROK 2: Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, ekstrakt waniliowy oraz gałkę muszkatołową. Wbij jajka i dodaj olej roślinny. Następnie, powoli wlewając zielone mleko ze szpinakiem, miksuj składniki na jednolitą masę. Jeśli ciasto wydaje się zbyt gęste, możesz dodać nieco więcej mleka.

KROK 3: Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko ją natłuść olejem. Wlej na patelnię niewielką ilość ciasta, rozprowadzając je po całej powierzchni, aby uzyskać cienkie naleśniki.

KROK 4: Smaż naleśniki na średnim ogniu przez około 2 minuty z jednej strony, aż brzegi zaczną się delikatnie unosić, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Następnie delikatnie przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze przez około 1 minutę.

KROK 5: Gotowe naleśniki przekładaj na talerz. Serwuj na ciepło z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, jogurt, czy słodki dżem, a jeśli preferujesz wytrawną wersję – z serem i świeżymi warzywami.

Zielone naleśniki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+