1h 12 porcji Łatwy 1h
Lodowy deser poziomkowy

Lodowy deser poziomkowy

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1 opakowanie lodów śmietankowych
  • 1 duże pudełko poziomek

Jak przygotować lodowy deser poziomkowy?

Niewielkie poziomki kryją w sobie wiele smaku!  Warto przygotować z nich lekki, lodowy deser.

  1. Formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C (bez termoobiegu).
  2. Orzechy trzemy na małych oczkach.
  3. Do wysokiej miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem, dodajemy jaja, 100 ml wody i miksujemy na średnich obrotach przez 5-6 minut.
  4. Na końcu dosypujemy tarte orzechy i mieszamy całość, aż powstanie jednolita masa.
  5. Masę wylewamy na formę i wstawiamy do piekarnika na 15-18 minut do zarumienienia.
  6. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Odstawiamy je do wystudzenia na 15 minut.
  7. Z ciasta wycinamy kręgi o wielkości odpowiadające naczyniu, w którym chcemy podawać deser.
  8. Na biszkopt nakładamy 2 kulki lodów śmietankowych i posypujemy obficie poziomkami.
  9. Całość wstawiamy do zamrażarki na godzinę.
  10. Przed podaniem dekorujemy desery pikiem.

Orzeźwiający smak lata zasmakuje domownikom i gościom – warto przygotować podwójną porcję. Będą dokładki!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...